Holdninger på Fagerholt

På Fagerholt ønsker vi at vise, at vi har taget holdning til de fleste ting. Vi vil gerne være ansvarlige overfor den verden, som vi lever i.

Vi har investeret i en vindmølle, således at vi kan levere energioverskud til vores samfund. (Vindmøllen står ved Niels' barndomshjem og ikke her på Fagerholt).

Al vores opvarmning sker ved et pillefyr, som er meget energivenlig. Alt vand til vores vandvarmere, vaskemaskiner og opvaskemaskine bliver også opvarmet fra pillefyret. Dels er det meget ressourcebesparende, delt går alt hurtigere med varmt vand.

Der er sat solceller op på kostaldens sydvendte tag. Og vi oplever det fantastiske, at vores elmåler står stille - indimellem.
Morten (vores computer søn) har installeret et program, så vi kan følge med i, hvad solcellerne leverer og hvad vi forbruger. Det er spændende at følge med i, men samtidig også lidt chokerende at se, hvor lidt strøm et stort solcelleanlæg laver.

Vores vasketøj bliver som regel hængt til tørre på tørresnorene enten inde- eller udendøre. Det giver god samvittighed - men selvfølgelig er håndklæderne ikke silkebløde som ved brug af en tørretumbler.
Vi bruger svanemærkede produkter til opvask og vask. Skyllemiddel kender vi ikke her, da det er så forurenende.

Vi sorterer vores affald efter bedste evne:
Først er der mad til hønsene, som spiser næsten alt organisk materiale (dog ikke te, kaffe citrusskræller, bananskræller og æggeskaller).
Andet bio(mad)affald samles og afhentes til biogas/kompost.
Glas og flasker afleveres til genbrug sammen med pap og flamingokasser. Aviser og blade lægges i genbrugskassen.
Så det er kun det allersidste restaffald, der kommer i skraldespanden.

I marts 2008 startede vi vores biologiske rensningsanlæg, som hedder Biokube. Det renser vores affaldsvand med naturlige bakterier, så vi sender kun 'rent' spildevand fra vores gård.
Det har vi det rigtig godt med, selv om investeringen har været stor. Vi har også fået det placeret, så det er så godt integreret, at vi har haft et par delegationer (med gæster fra næsten hele verden), der gerne ville se det.

Vi spiser grundlæggende vores egne produkter. Så vi har en stor køkkenhave, faktisk 3! Med f.eks. kartofler, salat, løg, bønner, gulerødder, jord- og hindbær. Desuden har vi en masse frugttræer og buske.

Vores køer og får græsser en meget stor del af året på vores enge. Engene er udlagt som miljøvenlige enge, hvilket betyder, at de ikke gødes med kunstgødning og ej heller sprøjtes.

Vores egne traktorer er af mærket John Deere. De er ikke ikke kun grønne af farve men også af holdning. John Deere er et af de 3 traktormærker, som går længst på literen. De er ikke lydløse, men larmer ikke meget.

Vi arbejder kontinuerligt med CSR - Corporate Social Responsibility - vores fælles sociale samfundsansvar. Vi har altid haft den holdning, at vi kun har denne pragtfulde gård til låns, og den skal afleveres til næste generation i allerbedste stand.